Családi játék számítógéppel – szövéssel
(Az Etyeki Műhely komplex munkatervéhez)

Családunk öt tagú. Feleségem alkalmazott grafikus – szövéssel is foglalkozik -, én műszaki fejlesztő vagyok. Három fiunk 10, 8, 5 évesek. Ez a játék harmonikusan beleillik életünkbe, ezért elkezdjük, és két évig dokumentálni és szeretnénk. Ezek a dokumentumok, rajzok, fotók, szövések, szoftverek lesznek, amiket közösen fogunk készíteni. Ez a tevékenység nem kap nagyobb hangsúlyt, mint pl. a zenetanulás vagy a sport, de szeretnénk, ha fontos szerepe lenne más-más érdeklődési körünk közelítésében, közös családi játék kialakításában.

A szövésről

A szövést sokoldalú játéknak tekintjük, ami a következőket nyújtja:

– Egyszerű szalagoktól a legbonyolultabb takácsmintáig sokféle nehézségi fokozata van.

– Kultúrtörténeti jelentőségű. Több ezer évre visszatekintve már megtaláljuk. Az pari forradalomban nagy szerepe volt, a programvezérlés a szövés kapcsán alakult ki. Ez utóbbi elvezet a mai számítástechnikáig. Ugyanakkor a szövés művészet is.
– Segíti a térlátás fejlődését. Az egyre bonyolultabb minták megfejtése, tudása egyre nagyobb képzelőerőt is kíván. Ehhez geometriai és matematikai ismeretek kapcsolódnak (szimmetria, permutációk, ciklusok).
– Esztétikai élményt nyújt, és az alkotás örömét. Maradandó használati tárgyak készíthetők már az egyszerű szalagszövéssel is.
– Fejleszti a manuális készséget.

A számítógépről

A Videoton TV-Computert választottuk, a következő okok miatt:

– Kifogástalan magyar ékezetes betűkészlete van (ezt nagyon fontosnak tartjuk).
– Az iskolaszámítógépek versenyén az általános iskolai kategóriában első, a középiskolaiban második lett.
– Kedvező ára (jelenleg 12.800.-Ft).
– Szakember szemével nézve paraméterei jók, működési megbízható, szervizhálózata jó.
– Kapható.

Természetesen az elkészült programok más típusú számítógépre is átírhatók.

A szövés és a számítógép kapcsolata

Ezt csak a mi szempontjaink szerint vizsgáljuk. Miért jó a szövéshez a számítógép?

– A betáplált kottából azonnal elkészíti a szövés képét. Így rövid idő alatt sok mintaterv megjeleníthető.
– A szövés képéből kottát készíthet.
– Gyors hozzáférési idejű, nagy kapacitású archívumnak használható.

Miért jó a számítógéphez a szövés?

– Kevés programnyelv segíti a strukturált programozást. Gyerekeknek ilyen a LOGO, amelynek komolyabb változatai magyarul nincsenek meg. (Ékezetek nincsenek, hibaüzenetek angolul). A programozás kezdetén a gyereknek kell a feladatot is megtalálni, ez azonban a legtöbbször túl nagy szabadságot jelent. Mindenképpen célszerű, ha felnőtt irányítása alatt történik az ismerkedés a számítógéppel, konkrét feladatokkal. Enélkül a „lövöldözős” játékok eluralkodnak.
– A számítógépen modellezett szövés már olyan adott feladat, amit csak strukturált gondolkodásmóddal lehet megközelíteni. Analízis: szövet – ismétlődő részek megkeresése – egyéb szabályok „kibogozása” – elemi lépések. Szintézis: az előbbi folyamatot az elemi lépésektől kezdve, fordított sorrendben a megfelelő paramétereket számítógépre ültetni. (Mindezt az általánosan elterjedt BASIC nyelv használatával jól meglehet oldani, annak ellenére, hogy a nyelv maga nem strukturált, és önmagában rossz programozási stílusra nevel). Már egy négysoros programmal is látványos textúrát lehet rajzoltatni a képernyőre. A gépi kódú programozást kerülni fogjuk, mert abba a gyerekek nem tudnak belenézni.
– Ez a feladat jól behatárolt, mégis változatos. A számítógépen tervezett minta megszőhető. Például tervezhető így szőtt szalag, amely használható, ha jó a szalag szerkezete, egyben öröm, ha a géppel készített terv megvalósul.
– A már leírtak szerint tehát egy olyan közös, az egész családot foglalkoztató játékot szeretnénk, amibe ki-ki kedve, érdeklődési köre szerint kapcsolódhat be, és a résztvevőket sokoldalúan fejleszti.
– Miközben ezt a pályázatot fogalmaztuk, elkészítettünk egy programot, „szalagszövő” címmel. Jó játék lett, gyereknek, felnőttnek egyaránt. Két részből áll:
1. Tárolt minták. Lehíváskor megjelenik a képernyőn a kiválasztott kotta szerinti minta
2. A játékos beírja a láncfonalak rendjét, illetve az „S” és „V” (sötét-világos) betűkkel a szálak színét. (Színes TV-n az ábra színes. A színek alkalmas megválasztásával elérhető volt, hogy fekete-fehér TV-n is jól látható tónusokkal jelenik meg). Ezután a gép elkészíti a képernyőn a szövet képét. Ha nem sikerült az elképzelt minta, könnyű javítási lehetőség is van. Néhány így tervezett szalagot megszőttünk, tarisznya pántja, hajszalag, homlokkötő készült.
– A jövőben ez a módszer a tudományos munkát is segítheti. Felépíthető például egy nagykapacitású adatbank, ami a múzeumok raktáraiban lévő, nehezen hozzáférhető anyagokat (külföldieket is) jól kezelhető, áttekinthető rendszerbe szervezi. Készíthető olyan program, amely bonyolult minták szövési utasításait, kottáját készíti el. Természetesen ehhez nem elegendő az egyszerű kazettás háttértár, szükség lenne mágneslemezes tárra (floppy meghajtó), mátrixnyomtatóra, nagyobb kiépítésben pedig felülről kompatíbilis 16 bites számítógépre (a TV-computerhez ilyen a Videoton VT-16). Ez már részben túlmutat tervezett kétéves kísérletünk keretein.

– Anyagi támogatás esetén azt a következőképpen használnánk fel:

1. Eszközeink bővítéséhez.

A család jelenlegi eszközei:

2 db szövőszék

16.000,- Ft

Videoton TV-Computer

12.800,- Ft

BRG MK 20 kazettás magnó

2.990,- Ft

Hordozható színes TV
(Videoton Super Star 14)

25.900,- Ft

Ehhez kellene:

1 db memóriabővítő

2.000,- Ft

1 db floppy meghajtó

35.000,- Ft

1 db mátrix nyomtató

50.000,- Ft

2. A fotók és a szövésekhez szükséges anyagok két év alatt kb. 5.000,- Ft költséget jelentenének.

– A kísérlet tartama alatt alkalmanként kilépnénk a családi környezetből, több gyerekből álló csoporttal is megpróbálnánk játszani. Szeretnénk, ha kísérletünk eredményeképpen egy olyan komplex anyag alakulna ki, amelyet hasznosan alkalmazhatnának más családok, művelődési házak, iskolák.


Tatabánya, 1986. május 18.

Barják László